Nieuwsberichten & Blogs

Met grote regelmaat verdwaal ik op het internet. Laatst nog, toen ik een vliegticket wilde boeken.

Mijn wens was duidelijk: Bestemming X, vertrek 1 juli, terugreis 4 juli. Een paar muisklikken verder, verschenen mijn zoekresultaten: ‘Er is geen beschikbare vlucht gevonden op de door u ingevulde datum.Oke.. Mijn logische vervolgvraag: kan 30 juni of 2 juli wel? In plaats van dat deze zoekresultaten direct zichtbaar worden, word ik teruggestuurd naar het beginscherm om 30 juni of 2 juli in te voeren. Ik denk oke, irritant maar ik moet toch echt een ticket boeken vandaag. Dus ik ga terug naar het beginscherm waar ik zie dat al mijn ingevoerde velden leeg zijn. Adem in adem uit! Alles nog een keer invullen dan maar. Maar helaas, wéér geen resultaten! Gaat er uberhaupt een vliegtuig deze week?? Ik klap m’n laptop dicht. Boek morgen wel..

 

 

En zo kan ik nog wel tal van voorbeelden bedenken waar niet goed wordt nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid. Gebruikers hoeven maar 1 keer te klikken om je site te verlaten. Wil je ze houden, is daar heel wat meer voor nodig. Daarom een aantal usability tips:

- Gebruik logische woorden om links aan te duiden.

Vaak zie je bijvoorbeeld een hele zin, zoals: “Klik hier om onze folder te downloaden!” Maar waarom niet gewoon: “Download folder”. Veel simpeler, korter en to the point. Bedenk dat gebruikers teksten niet lezen, maar scannen.

- Zorg ervoor dat invulvelden ingevoerde data onthouden.

In veel websites zitten formulieren. Bijvoorbeeld om iets aan te vragen of een bericht te sturen. Echter, als de gebruiker de pagina herlaadt of er ontstaat een error, worden alle velden automatisch gereset. Vermijd dit!

 

- Vermijd lappen tekst op de homepage.

Veel bedrijven zijn geneigd een lap tekst op de homepage te zetten, zoals een welkom stukje of een intro over de corebusiness. Beperk dit echter tot 2 a 3 zinnen, want zoals eerder gezegd: gebruikers lezen niet, maar scannen. Iemand komt met een reden op je website. Als je bijvoorbeeld gereedschap verhuurt, willen gebruikers weten hoe duur het is om voor 1 dag een schuurmachine te huren. Een lap tekst op de homepage over wie en wat het bedrijf is, zal door 9 van de 10 bezoekers dus worden overgeslagen. Zij zullen in dit geval direct zoeken naar een link als ‘verhuur’, ‘tarieven’, ‘prijzen’ of ‘gereedschap’, want dat is simpelweg hun doel. Zet liever aanbiedingen op de homepage, een telefoonnummer en de openingstijden.

 

- Zorg dat de zoekfunctie en sitemap aanwezig is en werkt.

Vaak staat er zo veel informatie op een website, dat het simpeler en sneller is om op een bepaald woord te zoeken. Bovendien geeft een sitemap een overzicht van alle content.

- Geef zo veel mogelijk feedback op acties van de gebruiker.

Als een gebruiker een formulier invult, is het vele malen efficienter om direct (tijdens het typen) aan te geven dat bijvoorbeeld een emailadres incorrect is. De gebruiker kan dat veld meteen aanpassen en hoeft niet meerdere malen op ‘versturen’ te klikken alvorens te kunnen zien of het correct is ingevuld.
Geef na het versturen feedback of het bericht succesvol is verstuurd en welke actie de gebruiker kan verwachten binnen welke termijn. Ben je niet in staat een bericht binnen 2 werkdagen te beantwoorden, moet je je afvragen of je deze mogelijkheid wel wil bieden. Gebruikers willen het liefst nu een antwoord op hun vraag. Een paar seconde later zijn ze al weer op een andere website..

- Vermijd intropagina’s!

Dit is alleen maar een extra klik en extra wachttijd. Een gebruiker surft maar met 1 doel naar je website en wil de info zo snel mogelijk vinden. In een winkel ga je toch ook niet eerst 10 seconden naar de gevel kijken?

En dan nog:
- Logische bediening: uitleg moet niet nodig zijn
- Consequente structuur en stijl
- Hou je aan standaarden;
dit is wat gebruikers verwachten
- Reclame pop-up’s die de volledige pagina vullen en door de gebruiker weggeklikt moeten worden zijn absoluut not done!!

- Vermijd horizontaal scrollen
- Vermijd ellenlange pagina’s

- Hou je aan de nog net acceptabele laadtijd van 5 seconden


Idas denkt graag met je mee over de gebruiksvriendelijkheid van je website.

 

Idas, augustus 2011