Beste platform voor het bouwen van een (web) app

Er zijn verschillende platforms beschikbaar waarmee je een app kunt bouwen, afhankelijk van het type app dat je wilt ontwikkelen en de doelplatforms waarvoor je wilt bouwen. Hier zijn enkele populaire platforms om apps te bouwen:

 • Native platformen: Met native platformen kun je apps bouwen die specifiek zijn voor een bepaald besturingssysteem, zoals iOS of Android. Voor het bouwen van native apps kun je gebruik maken van de volgende tools en programmeertalen:

  • Voor iOS: Xcode met de programmeertaal Swift of Objective-C.
  • Voor Android: Android Studio met de programmeertaal Java of Kotlin.
 • Cross-platform frameworks: Cross-platform frameworks stellen je in staat om één codebase te delen en apps te bouwen die werken op meerdere platformen, zoals iOS, Android en soms ook web en desktop. Enkele populaire cross-platform frameworks zijn:

  • Flutter: Een framework ontwikkeld door Google, waarmee je apps kunt bouwen voor iOS, Android, web en desktop, met de programmeertaal Dart.
  • React Native: Een framework ontwikkeld door Facebook, waarmee je apps kunt bouwen voor iOS en Android, met behulp van JavaScript en React.
  • Xamarin: Een framework ontwikkeld door Microsoft, waarmee je apps kunt bouwen voor iOS, Android en andere platformen, met behulp van C#.
  • Microsoft Blazor: Een webframework dat je kunt gebruiken om interactieve web-apps te bouwen met behulp van C# in plaats van JavaScript. Blazor biedt de mogelijkheid om zowel client-side (Blazor WebAssembly) als server-side (Blazor Server) apps te ontwikkelen.
 • Hybride appontwikkeling: Hybride appontwikkeling combineert webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript binnen een native app-container. Enkele populaire hybride appframeworks zijn:

  • Apache Cordova (PhoneGap): Hiermee kun je webtechnologieën gebruiken om apps te bouwen die werken op verschillende platformen, waaronder iOS en Android.
  • Ionic: Een open-source framework dat gebruik maakt van webtechnologieën zoals HTML, CSS en AngularJS om hybride apps te bouwen voor verschillende platformen.

Elk platform en framework heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om te overwegen welke het beste past bij jouw specifieke behoeften, zoals de complexiteit van de app, de gewenste functionaliteit en het beschikbare ontwikkelingsbudget.

 

Idas is recentelijke overgestapt van Xamarin naar Bazor. Met Blazor WebAssembly kun je de app volledig in de browser uitvoeren, waarbij de app wordt gedownload als een WebAssembly-bestand en lokaal wordt uitgevoerd. Dit geeft je de mogelijkheid om krachtige, interactieve web-apps te bouwen met behulp van C# en .NET. Blazor WebAssembly ondersteunt verschillende moderne webbrowsers.

Bovendien kun je met Microsoft Blazor kun je ook gebruikmaken van de rijke ecosysteem van .NET en de vele beschikbare libraries en tools. Je kunt C# gebruiken voor het schrijven van je frontend-logica, zoals het manipuleren van de DOM, het afhandelen van gebruikersinteracties en het ophalen van gegevens van de server.
Blazor is the way to go binnen een Microsoft bedrijf