Wat is het verschil tussen een PWA en een native app

Een Progressive Web App (PWA) en een native app zijn beide benaderingen voor het ontwikkelen van mobiele applicaties, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide:

  • Toegankelijkheid: Een PWA is toegankelijk via een webbrowser en kan worden geopend op verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets of desktops, ongeacht het besturingssysteem. Een native app daarentegen moet specifiek worden ontwikkeld en geïnstalleerd voor elk ondersteund platform, zoals iOS of Android.

  • Installatie: Een PWA kan worden geïnstalleerd op het startscherm van een apparaat, vergelijkbaar met een native app. Het pictogram van de PWA kan worden weergegeven naast andere geïnstalleerde apps, waardoor de gebruiker snel toegang heeft tot de app. Een native app wordt daarentegen gedownload en geïnstalleerd via app-winkels, zoals de App Store of Google Play Store.

  • Toegang tot apparaatfuncties: Een native app heeft vaak directe toegang tot specifieke apparaatfuncties, zoals de camera, GPS, meldingen en sensoren. Dit kan een bredere functionaliteit en diepere integratie met het besturingssysteem bieden. Een PWA heeft beperktere toegang tot apparaatfuncties en maakt voornamelijk gebruik van web-API's om beperkte functionaliteiten aan te bieden.

  • Onderhoud en updates: Met een PWA kunnen updates automatisch worden uitgevoerd zonder dat de gebruiker een nieuwe versie hoeft te downloaden en te installeren. Dit maakt het gemakkelijker om wijzigingen en bugfixes door te voeren. Voor native apps moeten updates vaak handmatig worden gedownload en geïnstalleerd.

  • Ontwikkeling: Het ontwikkelen van een PWA kan gebruikmaken van webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript, waardoor het gemakkelijker kan zijn om een enkele codebase te onderhouden voor verschillende platforms. Native apps moeten specifiek worden ontwikkeld voor elk platform met behulp van de platformspecifieke programmeertalen en frameworks, zoals Swift voor iOS en Kotlin voor Android.

Het kiezen tussen een PWA en een native app hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste functionaliteit, doelgroep, distributiekanalen en ontwikkelingsbronnen. Een PWA kan voordelen bieden in termen van toegankelijkheid en onderhoudsgemak, terwijl native apps meer diepgaande apparaatintegratie en functionaliteit kunnen bieden.